Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete
Tanácsok a háztartási munkák útvesztőjéhez. Minden kezdet nehéz, vagy legalább is annak tűnik, ha nincs egy kis segítség és elég elszántság a feladatok elvégzéséhez. MINDENEK ELŐTT HATÁROZZUK EL MAGUNKAT ARRA, HOGY A BAKSÁGGAL VALÓ EGYÜTTÉLÉS NEM JELENTHETI A TELJES KISZOLGÁLTATOTTSÁGOT. Saját helyzetemből és körülményeimből kiindulva fogom előadni, hogyan is jutottam el odáig, hogy már évtizedek óta nem okoz gondot sem a főzés, sem a takarítás, nem beszélve a bevásárlásról, postai vagy banki ügyintézésről. Kezdjük talán a legegyszerűbb, de a leggyakrabban előforduló konyhai művelettel. Ez a mosogatás. Elsőként gyűjtsük a mosogatóba az edényeket oly módon, hogy a lapos mély, és kistányérok kerüljenek egymásra. A poharakat bögréket és helyezzük a tányérok mögé, engedjük meg a vizet és töltsünk bele mosogató szert. Ezután a mosott edényeket öblítsük le és hagyjuk megszáradni. Felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy a poharakat és evőeszközöket mindig töröljük szárazra, mert különben foltosak maradnak! A főzőedényeket hagyjuk a mosogatás végére, mert több időt és nagyobb figyelmet igényelnek. Egytál étel 2 személyre hozzávalók: 4 db burgonya, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, zöldpaprika, 10 dkg szalonna, 10 dkg kolbász vagy virsli. Megmossuk a paradicsomot és a paprikát, megtisztítjuk a hagymát és a burgonyát. A szalonnát és a kolbászt feldaraboljuk, és a felét egy tűzálló tálba helyezzük. A megtisztított és megmosott burgonyát uborkaszeletelővel, vagy késsel vékonyra szeljük majd a felét elrendezzük a szalonna és kolbász keveréken. Enyhén sózzuk majd következik a hagyma, paradicsom és paprika, amelyeket már felkarikáztunk és enyhén sóztunk. folytatjuk a szalonnával és kolbásszal, a maradék burgonyával végül a maradék zöldségekkel. A tetejére tegyünk 3-4 mokkáskanál Flora margarint, tegyük be a mikrohullámú sütőbe, és 20 perc múlva tálalhatunk. JÓ ÉTVÁGYAT
KÍVÁNOK!!!!
|
|
---|